TÜRK MUTFAĞINDA PİRİNÇ

TÜRK MUTFAĞINDA PİRİNÇ

Pirincin, dünya toplumlarında olduğu gibi Türk mutfağında da özel bir yeri vardır. Pirinç kullanılarak çok farklı yemekler yapılsa da bizim mutfağımızda pirinç dendiğinde akla gelen ilk yemek pirinç pilavıdır. Düğün, kutlama yemeklerinin olmazsa olması haline gelen pirinç pilavı, yörelere göre farklılık gösterse de halk sofralarından saray mutfağına toplumun her kesimi tarafından kabul görmüştür.

Osmanlı döneminde de oldukça yaygın olarak kullanılmaktaydı. 15. yy dan sonra Osmanlı mutfağında pirinç, çoğunlukla sade pilav, sebzeli pilav, etli pilav, tavuklu pilav ya da ballı zerde olarak pişiriliyor ve bulgurdan çok daha büyük miktarlarda tüketiliyordu.

Pirincin faydaları;

 • Sindirim sistemine faydalıdır.

 • Besin değeri yüksektir.

 • Hormonlar ve kas sistemi için faydalıdır.

 • Bu yemeği sağlıklı yapan çoğunlukla pirinçten elde edilen besinlerdir. Pirinç pilavı liflidir ve B vitaminleri ile doludur. Lif, onu aynı zamanda sindirim sisteminize fayda sağlayabilecek bir dolgu yemeği yapar.

 • Pirinçteki B vitaminleri hastalığa karşı bağışıklığı artırabilir ve vücudun yiyecekleri metabolize etme hızını hızlandırabilir. Başka bir deyişle, B vitaminleri enerji arttırıcılardır. Beyaz pirinç pilavı bol miktarda mineral taşır.

 • Araştırmalar az miktarda magnezyum, manganez, fosfor ve selenyum bulmuştur. Bu spesifik minerallerin günlük alımını artırmak, kan basıncını normal tutmaya, kasları onarmaya ve sağlıklı bir metabolizma için tiroid aktivitesini düzenlemeye yardımcı olabilir.

 

Günümüzde de pirinç halen yemeklerimizin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak, sofralarımızdaki yer bulurken, genel olarak pirinç de pilav ve  dolmalar başta olmak üzere birçok yemekte çok önemli bir yan aktör olarak önemini korumaktadır. 

14 YILLIK DENEYİM İLE SİZİNLE ÇALIŞMAKTAN ONUR DUYARIZ